Emek Külür Podcast: Diş Hekimliği, Sanat, Aile, İş Hayatı

İki bölümden oluşan  Podcast’in  süresi: 1. Bölüm 1.45:15 iken, 2. Bölümü 2.07:39’dur. Poscast’in konusu temel olarak Emel Külür’ün , Meslek Hayatını, Kişiliğini, Sanatçı kimliğini ve Ailesini içermektedir.

Emek Külür Podcast Kaç Bölümdür?

Podcast toplamda iki bölümden oluşmaktadır. İlerleyen zamanlarda, uygun bir zaman dilimi ayarlandığı takdirde sohbet yayınımız devam edecektir.

Emek Külür’ün Podcast Bölüm İsimleri Nelerdir?

  • Diş hekimi olmak için gerekenler nelerdir?
  • Diş hekimliğinde çeşitli kavramların tanımları.
  • Emel Külür’ün sanatsal kimliği.

Emek Külür’ün Podcast Bölümleri Konuları Nelerdir?

1. Diş hekimi olmak için gerekenler nelerdir?

1.1. Diş Hekimi olmak için nasıl bir kişilik gereklidir?
1.2. Bu noktada diş hekimi olan arkadaşlarımda da gözlemliyorum, şikayet ettikleri şeylerin başında hastaların kaba davranışı gelmektedir. Bir hastaya kısa sürede bakmanın zorluğu da ayrı bir gerçek ama devlet sisteminin hekimleri buna zorladığını söylüyor çoğu arkadaşımız, Hastaların bu tutumuyla ve hekimlerimizin kısa sürede çok hasta bakma yükümlülüğü ile ilgili olarak sizin düşünceleriniz nelerdir?
1.3. Peki diş hekimi olmak isteyenlerin; ben bu işte yeterli olmak için nasıl bir kişilik özelliği göstermeliyim? Sabır mı, fedakarlık mı, sebat mı? Gibi sorularına siz nasıl bakıyorsunuz, hangi özellikleri barındırmalı veyahut hangi özellikleri ağır basmalı bu mesleği yapacak insanlar için?
1.4. Burada özellikle benim cımbızla seçtiğim şey insanı sevmek argümanı, bence en zoru da bu. Çünkü karşınızda sizi belki kaba davranan ve belki de sizi aşağı gören birisi varken özellikle devlet hastanelerinde çalışan diş hekimleri açısından söylüyorum. O kişiyi sevip tedavi edebilmek ve ona rağmen değer görmediği halde yıllarca mesleğine devam edebilmek büyük bir erdem peki bu devam edebilmenin sırrı nedir?
1.5. Diş hekimi olmaya siz nasıl karar verdiniz? Sizi kim etkiledi? Daha önce bunla ilgili bir şeyler okuyor muydunuz? Nasıl gelişti bu süreç sizin için?
1.6. Hiç yanlış bir mesleği seçtiğinizi düşündüğünüz oldu mu? Hastalarınızın size çok yüklendiğini düşündüğünüz oldu mu? Veya stres altında hissetiniz mi mesleğinizle ilgili?
1.7. Sizce şu an diş hekimi olmak sizin döneminize göre daha mı kolay?
1.7.1. Hocalardan dolayı mı? Eğitim sisteminden dolayı mı? İmkanlardan dolayı mı?
1.8. Siz nasıl bu kadar iyi bir diş hekimi olabildiniz? Çünkü yirmi binden fazla kayıtlı hastanız var. Bu da hatırı sayılır bir rakam. Size göre bu başarının sırrı nedir? Ve iyi bir diş hekimini kötü bir diş hekiminden ayıran nedir?
1.9. Şu an biri diş hekimi olmak istediğinde sizce önündeki en büyük engel nedir?
1.10. Diş hekimliğinin eğitimi ile veya eğitim sistemi ile alakalı bir sorum olacak. Sizce diş hekimliği müfredatına bir ders ekleyecek olsaydınız hangi dersi eklerdiniz? Sizce hangi ders öğrencilere daha öncelikli daha fazla öğretilmeli?
1.11. Bunu yaparken kimse size gelip ne gerek var ki başkaları yapıyor bunu siz neden öğreniyorsunuz dedi mi?
1.12. İşin sanat boyutu var yine çünkü seramist dediğiniz bir şeye şekil vermekle de ilişkili, sizce okullarda bu ders niye verilmiyor?
1.13. Eğitim hayatınız boyunca en sevdiğiniz eğitmeniniz kimdi? İki soru soracağım çok merak ediyorum. Bir girişimci olarak soracağım hayatımda da benimle çalışanlarım var o yüzden örnek almak adına da soruyorum. Sizce o dönemde New York’ta çalıştığınız o sürede size kötü davranıyor olmaları sizi daha da geliştirdi mi yoksa daha mı farklı bir yol izlemelerini tercih ederdiniz?
1.14. Z kuşağı ile çalışıyor musunuz?
1.15. Sizinle beraber diş fakültesine giren kaç kadın vardı? Ege Üniversitesine veya o dönemde cinsiyetinizden dolayı hiç ayrımcılık gördünüz mü hem eğitim hayatınızda hem çalışma hayatınızda?
1.16. En çok merak ettiğim şeylerden bir tanesi de şu; diş hekimlerinin önemli bir bölümü diş estetiğinden, gülümseme estetiğinden, gülümseme tasarımından aslında çok da haberdar değiller eğitimleri sırasında da çok gördüklerini zannetmiyorum. Bu konudaki fikirleriniz nelerdir?
1.17. Bir yandan da estetik olmayan bir diş hekimliği aslında işi yarım bırakıyor. Kişi gülümseyemedikten sonra bir taraftan sağlığı düzeltirken bir taraftan psikolojiye yük bindiriyor doktor bir yandan. Siz ne düşünüyorsunuz, sizce de öyle mi?
1.18. Bir yandan da şunu merak ediyorum; Ege Üniversitesini özlüyor musunuz? Öğrencilik dönemlerinizi, üniversite kampüsünüzü özlüyor muydunuz?
1.19. Diş hekimliği hakkında sizce en yanlış bilinen şey nedir? Dışardan bakanlar için, öğrenciler için değil ama sizce halk en çok neyi yanlış biliyor?
1.20. Peki nerden geliyor halkın aklına böyle şeyler?
1.21. Sizden mi temin edebiliyoruz bunu Türkiye’de? ( Misoka diş fırçası)
1.22. Peki kendi resmi web sitenizden mi yoksa farklı bir web sitesinden mi temin edilebilir?
1.23. Farklı mesleklere geçen çok az insan var?
1.24. Sizce yeni nesil diş hekimleri gerekli bazı bilimsel yayınlarını takip ediyorlar mı? Siz hangilerini önerirsiniz?
1.25. Bir yandan da diş hekimliği bölümünden mezun olduktan sonra yeni bir diş hekimi adayının yapmaları gerekenlerle ilgili bazı sorular soracağım. Hatta ilk sormak istediğim soru da bu. Meslekteki ilk gününüz olsaydı siz ne önerirdiniz ve ne yapardınız?
1.26. Siz kabul ediyor musunuz? (Gönüllü çalışsınlar tecrübe edinsinler)
1.27. Aslında New York’taki ilk haliniz gibi değil mi?
1.28. Neden öyle davranıyorlar, duruyorlar mı gerçekten?
1.29. Peki bir şey merak ediyorum. Siz New York’tayken demişsiniz ya doktorun adını çok hatırlayamıyorum şu an, sizden korkanlar var mı ya da hiç gelmez inşallah diyenler var mı?
1.30. Bu konuda fikriniz merak ediyorum. İş hayatına bağlayacağım. Sizce bizim ulusumuzda insanlarla Türk milletinin insanıyla çalışmak daha mı zor? Çünkü siz yurtdışını da tecrübe ettiniz aslında. Daha mı zor?
1.31. Bu tutku neden gelişmiyor anlamıyorum. Okulda mı verilmesi gerekiyor acaba bu anlayışın?
1.32. Peki bu soru biraz zorlayabilir Söylemek de istemeyebilirsiniz Mezun olduktan sonra mesleğinizi icra ederken yaptığınız en büyük hata neydi. Keşke yapmasaydım bu benim için yanlış bir şeçimdi, keşke bu kararı geri alabilseydim dediğiniz bir şey var mı?
1.33. Her seferinde pişman ediyorlar mı?
1.34. Peki tersten soruyorum iyi ki yapmışım dediğiniz aldığım en doğru karar buydu dediğiniz şey ne meslek hayatınızda?
1.35. Bence dinleyenler için önemli bir kaynak. Benim için de ders oluyor. Benim de bazen bu zor yolu seçsem yoksa buradan mı devam etsem dediğim oluyor. Ben de bir yandan ders çıkarmış oluyorum .Peki mezunlara verilecek öğütler adına toplamak adına soruyorum. Onlara üç tane emir cümlesi kuracak olsaydınız başarılı olmaları için neyi tavsiye ederdiniz?
1.36. Peki yeni mezunlara yurtdışına gitmeyi tavsiye ediyor musunuz? Sizce ülkede kalıp bura da mı çalışmalılar yoksa siz olsanız gitmeyi mi tercih ederdiniz.?
1.37. Değil mi burada değer görmüyor Orda değer görüyor oraya gidecek mecbur. Peki bir ülke seçecek olsanız hangisini önerirsiniz?
1.38. Neden İngiltere?
1.39. Bu soruyu soracağım ama cevabını tahmin edebiliyoruz. Yeni mezun birine kamu hastanesinde çalışmayı tavsiye eder miydiniz? Yurtiçi için de Yurtdışı için de?
1.40. Peki siz şartları iyileştirmek isteseydiniz diş hekimlerinin çalışma koşullarını nasıl bir denge kurmaya çalışırdınız. Sağlık Bakanı olsaydınız örneğin ne yapardınız?
1.41. Barolarda da benzer şey var Avukatlar hata yaptıkça bir yerden sonra barodan atılıyorlar aslında bunun gibi bir şey mi öneriniz?
1.42. Akademik kariyeri buluyor musunuz mesela ben kendi kariyerimde hiç mantıklı bulmam çok da saygı duymuyorum sonlu seri üretime geçtiği için ben üniversitedeyken hayatında tek tek bir reklam filmi çekmemiş hocalarımız vardı bu beni çok rahatsız ederdi sizin bu noktada bakış açınız nedir?
1.43. Bu noktada vereceğiniz yanıt bir nebze belki sizin üniversitenizin mutlu eder belki de üzer sizce Türkiye’nin en iyi diş hekimliği bölümü hangi üniversitedir?
1.44. Önleyici pretendative diş hekimliği ile koruyucu restorative diş hekimliği, sizce hangisi yeni mezunları için daha uygun?
1.45. New York üniversitesi implant bölümünü neden tercih ettiniz. Farklı bir alanda olabilirdi listede neden özellikle orası?
1.46. Filmler den dolayı mı yoksa belki şarkılardan hayran olduğunuz insanlardan dolayı mı?
1.47. Brookdale Hastanesi’nde de çalıştığınız özellikle araştırırken de gördüm. O günleriniz nasıldı nasıl başladınız?
1.48. Nasıl haberleşiyordunuz o dönemlerde?
1.49. Kaç ayda geliyordu? (mektup)
1.50. Mektupları saklıyor musunuz hala?
1.51. Nerde kalıyordunuz oradayken?
1.52. Yirmi yıl önce herhangi bir ilişkiniz oldu mu, aşık oldunuz mu hiç New York’ta?
1.53. Geri dönmek istemediğiniz oldu mu?
1.54. Türkiye’de Kadıköy Şifa Hastanesi ve Daha sonrasında mı Memorial Hastanesinin Diş Kliniklerini kurdunuz. Buralarda da Bölüm Başkanı olarak çalıştınız bu tecrübe nasıldı bunu sizden başka kimse neden yapmadı?
1.55. Başka kimsenin aklına gelmedi mi? Burada bir hastane var buraya bir de diş hekimliği ile ilgili bir klinik açılır diye?
1.56. New York’a gidiyorsunuz diş hekimliğini en tam kalbinden öğreniyorsunuz geliyorsunuz ve işletmeciliğe bir yandan giriyorsunuz. Yani sizinle birlikte mezun olan farklı mezunlar da var. Ama baktığınızda isimlerini tam hatırlamıyorum baktığınızda ama Denıs Norman, Norman Klenin yanlarında Türkiye’den değil de başka ülkeden de giden çok çıkmıyor bence biraz enerjiniz yüksek. Hem mesleğinizi çok seviyorsunuz hem de vazgeçmiyorsunuz bir yandan da karşınıza bir fırsat çıktığında korkup vazgeçmektense üstüne gidiyorsunuz. Nasıl oluyor bu?
1.57. Sonraki sorum ve tekrardan söylüyorum sözünü almak üzere Daha sonra da deşmek istiyorum tek tek yani. Çünkü her birisi kitaplık konular, yani o New York meselesi oradan gelip iki ayrı hastanede bir anda klinik açmak annelik yaparak. Bir de kadın olarak ve genç olarak kendinizi ciddiye aldırmayı başarmışsınız. Ciddiye alınmak ayrı bir başarı çünkü yatırımcıların ruhunu da biliyorum etkilemek onları o şekilde baya emek gerektirir. Nasıl becerdiniz?
1.58. Peki diş estetisyenliği ile nasıl tanıştınız. Diş hekimliğinden mezun oldunuz daha sonra bazı klinikler kurdunuz ki bu yeni Türkiye’de. Belki biraz yeni bir kavram ama bu kavramı açıklamaya nasıl başladınız ve kendiniz nasıl o alana doğru odaklanmaya geçtiniz diş hekimi yerine biraz da diş estetisyenliği kısmına?
1.59. Pekala Diş hekimine başlarken şu anda rol modelini siz kendinizsinizdir, ama bu işe başlarken bir rol modeliniz var mıydı, şu doktor gibi olacağım, ya da şu doktorun ötesine geçeceğim dediğiniz bir milat koymuş muydunuz?
1.60. Peki siz bir diş tedavisine ihtiyaç duyarsanız kime yaptırırsınız?
1.61. Peki meslek Hayatınız boyunca en zor tedaviniz hangisiydi ben bu hastayı tedavi ederken çok zorlandım nedeni de şuydu dediğiniz hatırladığınız bir anı var mı?
1.62. Anlatmak ister misiniz?
1.63. Nasıl sabrediyorsunuz peki Emek Hanım, ben sabredemezdim?
1.64. Peki bu sizi zorlayan hastaların keşke narkozla bayıltsaydım da hiç konuşmasaydı, bu sayede ben de işimi daha rahat yapardım diye bir düşünceniz oluyor mu?
1.65. O kısımda niye başkasını kullanmıyorsunuz? Asistanlardan birini örneğin?
1.66. Peki hastalarınızı daha sonra mutlulukla güldüklerini gördüğünüzde mutlu oluyor musunuz?
1.67. Fotoğraflarını alıyor musunuz?
1.68. Böyle bir çalışma yapıyor musunuz? Çok güzel bir sanatsal çalışma olur. Bir sanat sergisi bile çıkar?
1.69. Nasıl olabilir böyle bir şey?
1.70. Bu soru kızınız Yasemin Hanımla ilgili, anladığım kadarıyla sizinle beraber çalışıyor. O da diş hekimi oluyor bu nasıl bir duygu yani kızınızla çalışırken aynı disiplini gösterebiliyor musunuz? Biraz annelik kısmı arkaya geçerken biraz daha yöneticilik kısmı mı öne geçiyor. Sizle çalışırken korkuyor mu? O nasıl hissediyor?
1.71. Kızınız da sizin gibi seramistlikle ilgileniyor mu?
1.72. Komik bir diş hekimliği anınızı anlatır mısınız?
1.73. Bunu çok merak ediyorum, birini ağzından tanıyor musunuz?
1.74. Birisini tedavi ederken ağzının içine baktığınızda örnek veriyorum, ne kullanıyor bu kişi alkol kullanıyor mu anlıyor musunuz?
1.75. Yasemin Hanım Bilgin evlenmek isteseydi adım dişlerini kontrol eder miydiniz?
1.76. Şu anki sorularım ‘evet ve hayır’ soruları daha çok. Aralarda da fikrinizi alacağım. Diş tedavileri için Birleşik Krallık ta bir yılda 5,8 milyar sterlin harcanıyormuş. Nüfusun yüzde altısı doğal dişlere sahip değil Türkiye’de bu oranlar ve sayılar nasıldır sizce?
1.77. Sizce Türkiye’ de kaç kişi doğal dişlerine sahip değildir oran olarak?
1.78. Türkiye’ deki çoğu evin yılda bir kere bile Diş fırçasını değiştirmediği Bazı yerlerde yazılıyor, bu doğru mu?
1.79. Türkiye’de her 10 kişiden 9’u bir ağız problemi yaşıyor doğru mu yanlış mı?
1.80. Batı ülkelerine göre Türkiye’de diş doktorlarına 5 kat daha az gidiyormuşuz. Doğru mu yanlış mı?
1.81. 50 yaşına kadar yetişkinler En az 1 dişini yüzde yirmi altı oranıyla çürütüyormuş, doğru mu yanlış mı?
1.82. Çocukların günde 400 kez yetişkinlerin ise 15 kez gülümsediğin doğru mu?
1.83. Sizce kadınlar mı erkekler mi daha fazla gülüyor?
1.84. Eğlenceli miydi röportajımız?

2. Diş hekimliğinde çeşitli kavramların tanımları

2.1. Diş beyazlatma sizce nedir? Diş beyazlatmanın bir zararı var mıdır?
2.2. Sizce diş beyazlatma yanılgısı sizce neden toplumda bu kadar geniş yer kaplamaktadır?
2.3. Diş şekillendirme veya rushing sizce nedir?
2.4. Tedaviler sırasında rushing için size geldiler. Şunu hissettiğiniz oluyor mu ‘Hastamın istediği şey pek sağlıklı değil biz ne yaparsak yapalım biz yaptıktan sonra bu takıntısı devam edecek sorun aslında psikolojik ‘ dediğiniz hasta adayları oluyor mu?
2.5. Sırada ki sorum yine kozmetik dentisry altında yer alan Bonding kavramı sizce nedir veya ne değildir?
2.6. Pekala, sonraki kavramımız ise bringing diş. Bringing hakkında bilgi alabilir miyim?
2.7. Burada bir kavram daha var onu sormak istiyorum. Weniyears nedir, açıklar mısınız?
2.8. Pekala, bir diğer kavram implant. İmplantı tanımlayabilir misiniz?
2.9. Peki burada ben bir noktayı merak ediyorum dişin vidayla ağız içindeki delme noktası mı var?
2.10. Burada bir sorum daha var soracağım gum lift acaba nedir tam olarak?
2.11. Peki gum lift uygulaması acıyan bir uygulama mıdır?
2.12. Burada bir konu daha var. Sizin de olumsuz olarak bahsettiğiniz yanlış hatırlıyor da olabilirim. Straightening düzleştirme işlemi, diş düzleştirme mi yoksa dişlerin hizasını mı düzleştiriyor yoksa dişin kendisini mi düzleştiriyor?
2.13. Straightening işleminde rötuş nedir? Dişi törpülemekten mi bahsediyoruz?
2.14. Düzeltirken kullandığınız şeyler nelerdir?
2.15. Bir sonraki kavramı belki açıklamış olabilirsiniz yine de sormak istiyorum. By reyt klameyto kavramı nedir?
2.16. Biomimetrik diye bir diş hekimliği akımı var. Ne düşünüyorsunuz?
2.17. Bir sonra ki sorum ise Amalgam kullanılmasına neden karşısınız?
2.18. Hala amalgam dolguyu uygulayan diş hekimleri var mı?
2.19. Buradan bir sorum daha var. Porselen mi? zirkonyum mu? Aralarında ki fark nedir? Siz hangisini tercih ediyorsunuz?
2.20. Yine sormak istediğim birkaç tane daha kavram var. Çürük gidermek diye bir kavram var. Burada kast edileni şey sizce tam olarak nedir? Yöntemleri ne olabilir? Dişi yerine mi koymaktan bahsediliyor yoksa dişin çürük olan kısmını mı törpülüyorlar? Tamamının çürüyüp çürümediği anlaşılabiliyor mu veya böyle bir kavram var mı?
2.21. Yapışmayı en üst düzeye çıkartmak için uygulanabilecek metotlar nelerdir? Aslında siz yapıştırmaktan ziyade kaynaştırmak kavramından da bahsettiniz.
2.22. Sizce bunu en üst düzeye çıkarmak sizce nasıl yapılabilir?
2.23. Bunları nereden takip ediyorsunuz Emek Hanım?
2.24. Hastalarınıza maddeleri açıklarken kimyasal isimlerini mi kullanıyorsunuz?

3. Emek Külür’ün sanatsal kimliği

3.1. Neden Emek KÜLÜR sanatı bu kadar çok seviyor?
3.2. Anneniz ve babanızın sizin davranışlarınız hakkında ki tutumu neydi çık sokağa oyna ne yapıyorsun evde gibi?
3.3. Burada şimdi bunu merak ediyorum bronz ile camı bir arada kullanıyorsunuz yaptığınız balık heykelleriydi yanlış hatırlamıyorsam özellikle neden bu iki maddeyi kullanıyorsunuz. Yapılamaz dendiği için mi yoksa uyumlarını mı sevdiniz?
3.4. Diş hekimi olmasaydınız hangi mesleğe yönelirdiniz? Bu heykeltıraşlık olur muydu?
3.5. Şu ana kadar kaç kişiyi tedavi ettiğiniz?
3.6. En sevdiğiniz renk nedir?
3.7. Oturma odanız hangi renk Emek Hanım?
3.8. Peki üç renk seçseydiniz ana renklerden seçecek olursanız, diyelim ki bir oturma odası tasarlayacaksınız veya uyuma odanız olacak, hangi renkleri neden tercih ederdiniz? Size ne gibi anlamlar ifade ediyor renkler? Mesela balık tonlarını çalışmanızda yeşil olarak yapmıştınız.
3.9. Siyah rengini seviyor musunuz?
3.10. Beyaz rengi peki seviyor musunuz dişlerden dolayı soruyorum?
3.11. Peki çok merak ettiğim iki renk var biri sarı, güneş sarısı değil dümdüz sarı diğeri ise kahverengi. Bu renkleri seviyor musunuz?
3.12. O zaman renk olarak yeşil, mavi, siyah ve beyaz seviyorsunuz doğru mu? Bunları daha önce hiç düşündünüz mü?
3.13. Pekala, en çok dinlemezsem olmaz dediğiniz müzik türü hangisi? Belki sinirliyken bile dinlemezsem olmaz dediğiniz müzik var mı?
3.14. Bir enstrüman çalıyor musunuz Emek Hanım?
3.15. Şu an çello çalabiliyor musunuz?
3.16. Çelloyu ilk nerde duydunuz?
3.17. Hiç şiir yazdınız mı hayatınızda, yazdıysanız kaç tane şiir yazdınız?
3.18. Peki, neden bu şiirleri yazdınız öğrenebilir miyim?
3.19. Peki yazdığınız şiirleri okuma şansınız var mı?
3.20. Neden kızınızın adı Yasemin?
3.21. Kızınıza sanat aşkınızı aşılıyor musunuz?
3.22. Yasemin heykeltıraşlıkla ilgileniyor mu ya da farklı bir sanat dalıyla ilgileniyor mu?
3.23. Bunu aslında biraz daha öncesin de sordum, doğuştan geliyor buna zaten eminim ama şöyle sorabilirim soruyu biraz modifiye ederek diş hekimliğinde eğer birisinin el becerisi yoksam veya el becerisi yeterince iyi değilse bunu sizce nasıl ilerleyebilir Emek Hanım?
3.24. Diyelim ki birisinin el becerisi Hiç yok ama diş hekimi olmak istiyor ne önerirsiniz?
3.25. Burada biraz da kitaplarla ilgili bir sorum olacak kütüphanenizden bana yolu gösterdi diyebileceğiniz üç kitabı söyleyebilir misiniz?
3.26. Kendinize en yakın bulduğunuz roman karakteri nedir ya da keşke arkadaşım olsaydı dediğiniz roman karakteri nedir?
3.27. Benim gibi kararlar almış dediğiniz bir roman karakteri var mı?
3.28. Peki, erkek karakter var mı benim gibi karar almış dediğiniz?
3.29. Günlük yaşamınızda televizyon izliyor musunuz?
3.30. Saat kaçla kaç arasında televizyon izliyorsunuz acaba?
3.31. Dönüp dönüp baktığınız ve mutlaka ara dönemlerde bir şekilde bir şeyleri hatırlamak için izlediğiniz bir film var mı?
3.32. Resim çiziyor musunuz? Yasemin Hanım çiziyor mu diye sormak istedim.
3.33. Yüz okumayı seviyor musunuz Emek Hanım?
3.34. Hiç sanat sergisi açmayı düşündünüz mü?
3.35. Neden balık?
3.36. En fazla özlediğiniz üç anı nedir? Zaman keşke dursa dediğiniz an nedir?
3.37. Eşinize nasıl aşık oldunuz?
3.38. Adınızın sizi yansıttığını ne zaman düşünmeye başladınız?
3.39. Tanıştığınız için çok mutlu olduğunuz üç arkadaşınızın ismi nedir?
3.40. Köpeklerinizin ismi nedir?

Emek Külür Podcast’i Kimin ile Gerçekleştirmiştir?

Emek Külür Podcast’i Koray Tuğberk Gübür ile gerçekleştirmiştir.

Holistic SEO & Digital Kurucusu Koray Tuğberk Gübür, Holistic SEO’nun yazılım, veri bilimi, pazarlama ve yapay zekanın birleşiminde yer alacağı vizyonuna sahiptir. Yurt içinde ve yurt dışında, pek çok firmanın SEO Projelerinin yöneticiliğini gerçekleştirirken, uluslararası alanda ve ülkemizde, son SEO Teorilerini, Teknolojilerini ve Stratejilerini inceleyerek SEO Case Study’lerinde yer vermektedir.

Emek Külür Podcast’i Hangi Konuları Açıklamaktadır?

  • Meslek Hayatını
  • Kişiliğini
  • Sanatçı kimliğini
  • Ailesini

Emek Külür ve Sanat

Şimdi şarkı söyleyen bir insana neden şarkı söylüyorsun diye sorulur mu sorulmaz içinden geliyor da o yüzden söylüyor. Emek Külür’ün içinde sanat hep vardı. Benim elim ve hayal gücüm çalışıyor bu durum çocuk iken de böyleydi. Ne bileyim diş hekimi olmazdım ama sanatçı olurdum. İçimden geliyor 6 yaşında ki bir çocuk çıkıp sokakta oynanırdı. Ama ben çıkıp sokakta oynamayıp evde hamur oynardım ve boyardım. Sanatta bence böyle bir şey.

Diş hekimliğine gelince diş hekimliğinde ayrıca bir sanat var. Çünkü tıbbi bilgilerimizin yanı sıra bu bilgileri ellerimle yapamazsam aklımda ne hayal ediyorsam edeyim o vakaya baktığımda gözlem yeteneğimle ellerimin iş görmesi bu bir aradalık ki burada zanaat söz konusu ellerim çalışmıyorsa o bilgi uçup gidiyor. Bir işe yaramıyor. Bu anlamda diş hekimliği ciddi anlamda hem hekimlik hem sanatçılık.

Emek Külür ve Diş Hekimliği

Daha mesleğe atılmadan sınav döneminde ailemin niye tıp değil de diş hekimliği? Diş hekimi olmak çok maliyetli bir iş muayehane açacaksın, doktor olursan hastaneye giriyorsun hayatın garanti. Ben de o zamanki aklımla şunu söyledim; ben hem doktor olacağım hem de sanatçı olacağım hem de kendi işyerim olacak yanıtını verdiğimi hatırlıyorum. Ben bu kadar net olunca bir şey demediler. Egeyi kazandım sonrasında ve garip bir şekilde insan aklında ne tasarlıyorsa hayallerini evren size veriyor.

Emek Külür ve Aile

Emek Külür İzmir’de dünyaya gelmiştir. Anne ve babası eğitimcidir. Üniversite eğitimini görmek üzere ailesi, kızlarının kendi memleketleri olan İzmir’de okumasını tercih etmişlerdir. İki kardeşlerdir. Kardeşini 2010 yılında trafik kazasında kaybetmiştir.

Emek Külür aynı zamanda kızı Yasemin Külür’ün de babası olan Behzat Külür’ü, Diyarbakır’da 8 Ocak 2003’de 75 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasında kaybetmiştir. Aşağıda eşi ve kardeşi ile ilgili anılarından söz etmiştir.

Benim kocam Behzat o zamanda sosyal camiada bilinen biriydi bekar favori bir insan. Ben Amerika’dan yeni gelmiştim hiç kimseyi tanımıyordum, hiç kimse hakkında bir fikrim yok. Amerikan hastanesinde çalışıyorum ve o sırada yeni bir klinik kurmaya çalışıyorum yani anlayacağınız benim işim yine iş tüm hayallerim iş tüm hayatım iş. Sonra benim yaşça benden büyük olan bir arkadaşım dedi ki sana bir arkadaşımı yollayacağım, gönderdiği kadın yanında bir bey ile geldi, yeni sevgili olmuşlar ama yaşça benden büyükler. Bu çift bana geldiğinden erkek olan beni görüyor direkt dışarı çıkıyor ve Behzat’ı arıyor. Diyor ki ‘ oğlum ben senin evleneceğin kızı buldum. ‘ Behzat ‘kimdir? ‘ diye soruyor. Kendisi de çok tez canlıdır zaten. Neyse üç gün sonrası için randevu alındı. Benim de arkadaşım aradı tekrar. ‘sana gönderdiğim çift sana birini getirecekler tanıştırmak için tesadüfmüş gibi ama hiç sana uygun biri değil yaşı senden büyük biraz gezer ‘ filan şeyler söyledi. Neyse geldiler. Ben ilgilenmedim ekibe verdim ama nasıl. İçerden gülme kahkaha sesleri yankılanıyor. Kıyamet kopuyor. Eğleniyorlar yani. Ondan sonra ben gittim baktım. Behzat’ın dişleri mükemmel bir tane bile dolgusu yok. Parlatmamı falan istiyor. Kızlara espri yapıyor herkes gülüyor. Bana da sesler geliyordu bende gülümsüyordum. Sonra bir daha randevu aldılar, yine ekibe verdim ben ilgilenmedim hep birlikte beni yemeğe davet ediyorlar. Bir kere gitmedim ikinci davette gittim. Benimde Behzat ilgimi çekti. Çok yakışıklı ve duruşu olan tarz bir adamdı. Ruhu yakışıklıydı, bir hafta sonra bana evlenme yaşındateklifi etti. Çay içelim diye davet etti ve sonra dedi ki biz evleneceğiz dedi. Sonra böyle bir şeyi ciddiye almadım ve ısrar devam etti. Ev aldım o evde sen oturacaksın git bak dedi o eve. O bu şu derken biz iki ay sonra. Behzat ile evlendik. Eylülde tanıştık aralık 28 de evlendik. Neden evlendik çünkü yeni ev almış hayat kurmak için o evi almış o evde benimle oturmak istiyor, bir an önce acelesi var gibi hep evlenelim diyordu.  bende yaz düğünü hayalim olasına rağmen Aralıkta aile arasında evlendik yazın düğün sözü verdi balayı olarak Puket’e gittik. 6 Haziran da ise Çırağan sarayın da düğün yaptık. Acelemiz varmış iyi ki düğün yaptık çünkü 3 yıl 2 ay sonra eşimi uçak kazasın da kaybettim. Hiç pişman değilim yaşayacağımı bilsem tekrar yaşamak isterim.

Açıkçası 50 yaşındayım. Eşim bu zamana kadar ilk tanıdığım ve en en sevdiğim insan olmuş. Bir kere çok komik, bir kere aşırı zeki, bir kere hiçbir şeyi gereğinden fazla ciddiye almıyor, bir kere çok iyi kalpli, bir kere yumuşak, bir kere çok eğlenceli ve de başarılı daha ne olsun. Ben işe giderdim o evde kalıp Yasemin ile oynardı ya da işten dönerken Yasemin’e kıyafet alır getirir onun denerdi giydirirdi.

Kardeşimle de çok fazla anımız var çok yakındık onun gibi çiş yapmak istediğimi, sürekli kavga ettiğimizi, onun çok güzel saçları vardı. Tarak kavgası, çanta kavgası. Biz çok kavga ederdik ama birbirimizi çok severdik. Böyle bir şeyde gerçek bir ilişkimiz vardı. Gerçek ve canlı. Birlikte sörf yapardık. O sürekli yelkeni yırtar beni de uğraştırırdı. Ama kardeşime biri bir şey yapacak olsa aklımı kaçırırım ne olursa olsun savaşa çıkar gibi çıkarım. Aramız da hiç rekabet yoktu çünkü ben hep üsttüm. Dört kere motor kazası yaptı.

Emek Külür ve Eğitim Hayatı

Emek Külür Ege üniversitesi Diş hekimliği

Emek Külür ve İş Hayatı

Emek Külür 25 yıllık hekimdir ve Emek Külür’ün 18.000-20.000 aralığında kayıtlı hastası vardır. Öğrencilik yıllarında ortodonti kliniğinde çalışmaya başlayarak iş yaşamına adım atan başarılı Diş Hekimi Emek Külür, böylece parlak bir geleceğe doğru ilk adımını atmış oldu. İş hayatına Amerika’da aldığı uzmanlık eğitimleri sırasında devam etti ve Brookdale Hastanesi’nde, sektörün önde gelen isimlerinden biri olan Dr. Norman Cranin ile birlikte Ağız, Diş ve Çene Cerrahi Departmanı’nda Asistan Diş Hekimi olarak çalışmıştır. Aynı zamanda New York Üniversitesi İmplant Bölüm Başkanı Dr. Denis Tornov’un kliniğinde Serbest Hekimlik, İmplant ve Estetik Diş Hekimliği bölümlerinde çalışan Emek Külür, Diş Estetisyenliği alanında uzmanlaşmıştır. Aldığı bu eğitimlerin ardından Türkiye’ye dönüş yapan Emek Külür, başlangıçta Amerikan Hastanesi’nde Asistan Diş Hekimi olarak çalışmaya başlamış ve aynı zamanda söz konusu bölümlerin başkanlığını yapmıştır. İlerleyen zamanlarda Kadıköy Şifa Hastanesi ve Memorial Hastanesi’nin diş kliniklerini kurmuştur.  2007 senesinde kurduğu  ve bugün hala devam ettiği Nişasntaşı Smile Institute kliniğinde Diş Estetiği, Ortodonti, İmplant Tedavisi gibi çeşitli alanlarda hizmet vermektedir.

Emek Külür ve Arkadaşlık

Ben hep yalnız olmayı çok seven biriydim. O zaman da öyleydim hep. Kendi alanım olsun ve o alana hiç kimse girmesin en yakın arkadaşım, dostum, en çok güvendiğim kişi her zaman kendimimdir. Yani bir adaya düşersem ne alırsın diye sorarlarsa kendimi alırım derim.

Hayatım daha iyi olsun diye özellikle tercihli bana bir şey yapan hiç kimse olmadı. Öyle bir tanıdığım yok. Yapması kolay olan yapması kolay bir şeyi yapmıştır. Sınırlarını zorlayarak hiç kimse bana bir şey yapmadı bugüne kadar. Zaten kendi sınırlarını zorlayarak bir şeyler yaparak bana gelinmesini çok tercih etmem. Onun ağırlığını yaşamak istemem bedelini ödemek istemem. Tanıştığımdan memnun olduğum sevdiğim çok insan var Sibel Demir, çok zor dönemlerimde yanımda olduğu için hesapsızca kitapsızca. Hakkını ödeyemem. Nur Dürüst, benim hayat boyu dostumdur en yakınımdır, apayrı bir insandır. Üçüncü kişi aklıma gelmiyor.

Emek Külür ve Annelik

Emek Külür bir kız çocuğu annesidir. Kızı Yasemin Külür de annesinin izinden giderek diş hekimliği fakültesinde okumaktadır.

Yasemin’in çocukluğuyla ilgili çok fazla anı var mesela hep hatırlayıp unutmak istemiyorum. Örneğin hatırladığım şeylerden biri ağlamasını çok seviyordum, bu kadar güzel ağlayan bir çocuk daha olamaz. Bilerek ağlattığım zamanlar bile oluyordu. Yasemin’e kızardım ve kızdığım için hayal kırıklığına uğrardı tüm yüz mimikleri küçücük oynardı, sonra dayanamayarak ağlardı. Tuvalete oturduğu zaman ayaklarının çapraz bir şekilde havada durması. Örneğin çok yorgunum ama benim Yasemin ile ilgilenmem lazım bir numara yapardım. Ben Yasemin olayım sen anne Emek ol diye. Ben Yasemin olmuş gibi yatağa yatardım, su istiyorum, onu istiyorum, bunun istiyorum derdim Yasemin bir süre oyuna uyar daha sonra anne tamam diye oyunu bitirirdi. Yine sen anne ol derdi.

Yasemin’in estetik bakış açısı çok iyi. Baya baya iyi benden daha iyi o konuda ona çok güveniyorum. Ve en ufak çizgisini bozmaz. İş yerinde profesyonelliğini de koruyor. Diğer çalışanları hepsini koruyup kollama görevi, hastalardan biri beni delirtmek üzere onu hissediyor. Lise son sınıfa kadar diş hekimliği aklında yoktu. O zaman diş hekimi olmak istediğini dile getirdi. Kıbrıs’ta okudu ama okuduğu okul sağlık bilimleri enstitüsü çok iyi, hocaları çok iyi laboratuvarları muhteşem, çoğunluk Ankara’dan inanılmaz pratik eğitim alıyorlar teorik eğitimleri çok iyi ve kampüs hayatı yaşıyor, direkt eğitimin içinde ve aşırı mutluyum bu yüzden ve okulunu da çok seviyor. Notları da yüksek.